Cresterea animalelor

Factori de mediu care influențează creșterea animalelor

Creșterea animalelor reprezintă o activitate economică importantă, care asigură produse alimentare și nealimentare ale căror calitate și cantitate sunt determinate și de factorii de mediu existenți, cu precădere cei naturali.
  •  Temperatura este factorul cu cea mai intensă acțiune asupra sănătății animalelor. Temperaturile scăzute pot determina reducerea producției, apariția unor boli, a degerăturilor, iar în cazul animalelor tinere, chiar decesul lor. La temperaturi ridicate apar somnolența și oboseala, care pot fi compensate prin protejarea animalelor în adăposturi, adăpare și hrănire corespunzătoare.
  •  Umiditatea este strâns legată de temperatura aerului; umiditatea și temperatura ridicate au influență negativă asupra sănătății și reproducerii animalelor. Valori scăzute ale celor doi factori favorizează apariția degerăturilor la extremitățile corpului animalelor.
  •  Curenții de aer  determină apariția vântului. Vântul rece, asociat cu temperaturi scăzute și umiditate ridicată, determină pierderi mari de căldură din corpul animalelor și apariția unor boli.
  •  Prezența luminii și a razelor solare are importanță deosebită asupra activității animalelor. Cantitatea și intensitatea luminii depind de anotimp și de alternanța zi-noapte; ele contribuie la creșterea rezistenței la îmbolnăviri și a capacității de înmulțire a animalelor.
Acești factori de mediu, alături de precipitații, altitudine (înălțime), compoziția aerului, care sunt specifici zonelor geografice, influențează creșterea, înmulțirea și obținerea unor produse de calitate date de animale.

Factorii artificiali: hrănire, îngrijire și întreținere.

Hrana este factorul cu cea mai mare influență asupra animalelor.Prin nutrețuri, organismul primește substanțele de care are nevoie să trăiască, să crească și să dea produse.

Rolul adăposturilor este de a feri animalele de acțiunea vânturilor, a ploilor, a zăpezilor, a frigului, dar și a arșiței, de a asigura microclimatul cores punzător creșterii și dezvoltării animalelor potrivit nevoilor fiecărei specii.


Hrana animalelor domestice este administrată zilnic sub formă de porții (tainuri).
Rația de hrană reprezintă cantitatea de nutrețuri administrată într-o zi și are două componente:
– necesarul de hrană pentru funcții vitale (pentru a trăi animalul), raportat la 100 kg greutate corporală;
– suplimentul de hrană calculat pentru producția unui litru de lapte.

  • Hranirea si ingrijirea animalelor domestice

Promovarea și valorificarea productiei animaliere

Producția animaliera
 


Promovarea produselor animaliere se face în special prin publicitate, cu rol important în influențarea cererii de astfel de produse.
Publicitatea se realizeaza prin: 
televiziune;
presa;
afișe publicitare;
cataloage, pliante, broșuri;
reclame în magazine;
promovare on-line.

Valorificarea produselor animaliere se realizeaza în urmatoarele etape:
livrarea spre beneficiar;
recepția – etapa de verificare cantitativa și calitativa;
încarcarea animalelor în mijloace de transport;
transportul animalelor;
comercializarea produselor.