~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Apa si sarea sunt alimente de origine minerala, deoarece provin din scoarta
pamantului.
Apa - Este cel mai important aliment.
Apa poate fi consumata:
Apa - Este cel mai important aliment.
Apa poate fi consumata:
- in stare naturala- de la izvor sau fantana;
- tratata- in instalatii speciale pentru filtrare si imbogatita cu anumite substante.
Apa intra in compozitia alimentelor in diferite proportii.
Alimentele care contin cantitati mari de alimente sunt: - laptele; - fructele; - legumele; - carnea.
Datorita continutului mare de apa, aceste alimente, in prezenta caldurii si a umiditatii se degradeaza mai usor.
Rolul apei in organismul uman
Alimentele care contin cantitati mari de alimente sunt: - laptele; - fructele; - legumele; - carnea.
Datorita continutului mare de apa, aceste alimente, in prezenta caldurii si a umiditatii se degradeaza mai usor.
Rolul apei in organismul uman
- mentine in activitate toate functiile organismului;
- elimina toxinele si reziduurile din organism;
- are rol in procesele de termoreglare si transpiratie.
Pierderile de apa
din organism pot duce la imbolnaviri si chiar la decese.
Necesarul de apa ce trebuie consumata intr-o zi este de2 l
Sarea - Sarea de bucatarie, este principala sursa de sodiu alimentar a organismului.
Sodiul are un rol important in organismul uman deoarece:
Necesarul de apa ce trebuie consumata intr-o zi este de
Sarea - Sarea de bucatarie, este principala sursa de sodiu alimentar a organismului.
Sodiul are un rol important in organismul uman deoarece:
- contribuie la functionarea sistemului muscular si nervos;
- are rol in procesul de crestere;
- are rol important in schimbul de substante la nivel celular.
Sarea se gaseste in stare naturala in zacaminte si se
extrage din saline.
Caracteristici: incolora / se topeste usor in apa / absoarbe apa din atmosfera
Caracteristici: incolora / se topeste usor in apa / absoarbe apa din atmosfera
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ALIMENTELE DE ORIGINE VEGETALĂ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
I. Produse alimentare proaspete
1. Fructele
Def. Sunt alimente caracterizate printr-un conţinut mare de apă, substanţe zaharoase şi minerale, viatamine şi diverse arome.
Conţinut: apa (72-95%) / glucide / săruri minerale / vitamine
1. Fructele
Def. Sunt alimente caracterizate printr-un conţinut mare de apă, substanţe zaharoase şi minerale, viatamine şi diverse arome.
Conţinut: apa (72-95%) / glucide / săruri minerale / vitamine
Clasificare:
- fructe seminţoase - au
seminţele închise în cămăruţe: mere, pere, gutui etc.
- fructe sâmburoase - au un
sâmbure tare ce închide sămânţa: prune, vişine, cireşe, caise etc.
- fructe nucifere
- au sămânţa înconjurată de o coajă tare: alune, nuci,
fistic, etc.
- fructe bace - au seminţele mici, răspândite în pulpa
fructelor: fragi, căpşuni, struguri, smochine
2. Legumele
Def. Sunt alimente uşor de digerat, bogate în săruri minerale, vitamine, şi glucide, sunt sărace în proteine şi au o valoare calorică redusă.
Def. Sunt alimente uşor de digerat, bogate în săruri minerale, vitamine, şi glucide, sunt sărace în proteine şi au o valoare calorică redusă.
Conţinut: apa (72-95%) / glucide / săruri minerale / vitamine
Clasificare
- legume verzi - varză, conopidă, spanac, etc.
- legume fructoase - tomate, vinete, ardei etc.
- legume bulbifere - ceapă, praz, usturoi, etc.
- legume rădăcinoase - ridichi, morcov, ţelină, pătrunjel, etc
- legume curcubitacee -dovlecei, pepeni, castraceţi, etc.
- legume tuberculifere - cartofi
- legume cultivate pentru păstăi - mazăre, păstăi, etc
În general în alimentaţia omului legumele şi fructele asigură 90-95% din
vitamina C, 60-80% din vitamina A şi 20-30% din vitamina B.
II. Produse alimentare prelucrate
1. Zahărul se obţine din sfecla de zahăr şi trestia de zahăr.
Caracteristici: alb lucios sau alb mat / nu are miros / are gust dulce / este solubil
Tipuri de zahăr:
- zahăr cristal
- zahăr cubic
- zahăr pudră
- zahăr candel
ATENŢIE: Consumul ridicat de zahăr şi produse zaharoasepoate
duce la diabet şi obezitate.
2. Uleiul se obţine prin extracţie dinanumite părţi ale plantelor oleaginoase.
Are rol energetic deoarece
Tipuri de ulei
- de floarea
soarelui
- de soia
- de germeni de porumb
- de măsline
- de arahide
3. Cereale
sunt o sursă de substanţe hrănitoare în care predominant este amidonul.
Conţinut: glucide / săruri minerale / proteine (40-50% din totalul proteinelor)
Conţinut: glucide / săruri minerale / proteine (40-50% din totalul proteinelor)
Clasificare
- grâu - pentru fabricarea pâinii,a biscuiţilor, a produselor de franzelărie, a biscuiţilor, a produselor de patiserie, a pastelor făinoasei.
- porumb -mălai pentru prepararea mămăligii şi a produselor speciale (pufuleţi şi fulgi)
- secară
- orz
- orez
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ALIMENTELE DE
ORIGINE ANIMALĂ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
I. Carnea şi produsele din carne
Carnea- produs alimentar important datorită conţinutului bogat în proteine, grăsimi, vitamine şi substanţe minerale.
Provenienţă
Carnea- produs alimentar important datorită conţinutului bogat în proteine, grăsimi, vitamine şi substanţe minerale.
Provenienţă
- carne de porc;
- carne de vită;
- carne de oaie, miel;
- carne de pasăre;
- carne de vânat;
- peşte.
Compoziţie: vitamina B - carnea
de porc, icre; / vitamina A şi D - ficatu, rinichi; / iod şi fosfor -
peşte; / elemente minerale-
inima.
Produsele din carne- mezeluri;
- cârnaţii;
- crenvuştii;
- preparate (pastramă,
muşchi file, etc.).
Carnea proaspătă are culoarea de la roz deschis la
roşu închis, miros plăcut, caracteristic fiecărei specii, suprafaţa lucioasă şi
umedă.
Păstrarea cărnii
Păstrarea cărnii
- carne refrigerată
pastrată în aparatul frigorific de până la 5°C ;
- carne congelată păstrată la -12 °C .
- carne congelată păstrată la -
II. Laptele şi produsele lactate
Laptele - este considerat aliment complet, datorită conţinutului de substanţe nutritive, în special proteine.
Laptele - este considerat aliment complet, datorită conţinutului de substanţe nutritive, în special proteine.
Compoziţie: proteine; / vitamine; / calciu; / fosfor.
Utilizare
- lapte cu conţinut de grăsimi de: 3%; 2,4%;
2%, 1,8%; 0,1%;
- produse lactate (iaurt, smântână, unt,
brânzeturi, caşcaval, etc);
- conserve din lapte (lapte pasteurizat, lapte
sterilizat, lapte praf, lapte concentrat).
III. Ouăle
Ouăle- sunt alimente importante datorită valorii nutritive ridicate.
Compoziţie: vitamina B 2- albuşul; / vitaminele A, D, E- gălbenuşul; / lipide; / glucide; / săruri minerale. Clasificare în funcţie de prospeţime
Ouăle- sunt alimente importante datorită valorii nutritive ridicate.
Compoziţie: vitamina B 2- albuşul; / vitaminele A, D, E- gălbenuşul; / lipide; / glucide; / săruri minerale. Clasificare în funcţie de prospeţime
- ouă foarte proaspete- au maxim 5 zile de la
ouare;
- ouă proaspete;
- ouă conservate.
Este
obligatorie marcarea pe coaja ouălor a datei ouatului.
Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 0-14ºC.
Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 0-14ºC.
IV. Mierea
Mierea este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup. Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om.
- După proveniență poate fi:
• miere de flori, provenită din prelucrarea nectarului și polenului cules de albine din florile plantelor;
• miere de mană, provenită de pe alte părți ale plantei, în afară de flori.
- După speciile de plante de la care albinele au adunat nectarul:
• miere monofloră, provenită integral din nectarul florilor unei singure specii: salcâm, tei, floarea-soarelui, mentă;
• miere polifloră, provenită din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.
Aspectul, culoarea, consistența, gustul și aroma fac din miere un aliment mult apreciat, atât din punct de vedere al calității nutritive, cât și terapeutice.