Notiuni despre alimente

 Def: Alimentele-produse in stare naturala sau prelucrata, care servesc ca hrana oamenilor.
   
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ALIMENTE DE ORIGINE MINERALA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Apa si sarea sunt alimente de origine minerala, deoarece provin din scoarta pamantului.
      Apa     -  Este cel mai important aliment.
Apa poate fi consumata:
  • in stare naturala- de la izvor sau fantana;
  • tratata- in instalatii speciale pentru filtrare si imbogatita cu anumite substante.
Apa intra in compozitia alimentelor in diferite proportii.
 Alimentele care contin cantitati mari de alimente sunt: - laptele;   - fructele;   - legumele;   - carnea.
Datorita continutului mare de apa, aceste alimente, in prezenta caldurii si a umiditatii se degradeaza mai usor.
Rolul apei in organismul uman
  • mentine in activitate toate functiile organismului;
  • elimina toxinele si reziduurile din organism;
  • are rol in procesele de termoreglare si transpiratie.
Pierderile de apa din organism pot duce la imbolnaviri si chiar la decese.
 Necesarul de apa ce trebuie consumata intr-o zi este de 2 l

Sarea     -   Sarea de bucatarie, este principala sursa de sodiu alimentar a organismului.
Sodiul are un rol important in organismul uman deoarece:
  • contribuie la functionarea sistemului muscular si nervos;
  • are rol in procesul de crestere;
  • are rol important in schimbul de substante la nivel celular.
Sarea se gaseste in stare naturala in zacaminte si se extrage din saline.
 Caracteristici:   incolora  /   se topeste usor in apa   /   absoarbe apa din atmosfera

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ALIMENTELE DE ORIGINE VEGETALĂ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I. Produse alimentare proaspete
    1. Fructele
     Def.
Sunt alimente caracterizate printr-un conţinut mare de apă, substanţe zaharoase şi minerale, viatamine şi diverse arome.
     
Conţinut:    apa (72-95%)   /   glucide  /  săruri minerale  /  vitamine
     Clasificare:
  •   fructe seminţoase   - au seminţele închise în cămăruţe: mere, pere, gutui etc.
  •   fructe sâmburoase  - au un sâmbure tare ce închide sămânţa: prune, vişine, cireşe, caise etc.
  •   fructe nucifere        - au sămânţa înconjurată de o coajă tare: alune, nuci, fistic, etc.
  •   fructe bace             - au  seminţele mici, răspândite în pulpa fructelor: fragi, căpşuni, struguri, smochine
2. Legumele
Def.  Sunt alimente uşor de digerat, bogate în săruri minerale, vitamine, şi glucide, sunt sărace în proteine şi au o valoare calorică redusă.
    Conţinut:    apa (72-95%)  /   glucide  /  săruri minerale   /   vitamine 
Clasificare 
  •   legume verzi   - varză, conopidă, spanac, etc.
  •   legume fructoase  - tomate, vinete, ardei etc.
  •   legume bulbifere   - ceapă, praz, usturoi, etc.
  •   legume rădăcinoase - ridichi, morcov, ţelină, pătrunjel, etc
  •   legume curcubitacee  -dovlecei, pepeni, castraceţi, etc.
  •   legume tuberculifere   - cartofi
  •   legume cultivate pentru păstăi  - mazăre, păstăi, etc      
În general în alimentaţia omului legumele şi fructele asigură 90-95% din vitamina C, 60-80% din vitamina A şi 20-30% din vitamina B.

II. Produse alimentare prelucrate
     1. Zahărul se obţine din sfecla de zahăr şi trestia de zahăr.
          Caracteristici:   alb lucios sau alb mat   /   nu are miros  /   are gust dulce   /  este solubil
Tipuri de zahăr:
  •  zahăr cristal
  • zahăr cubic
  • zahăr pudră
  • zahăr candel   
ATENŢIE: Consumul ridicat de zahăr şi produse zaharoasepoate duce la diabet şi obezitate.

    2. Uleiul  se obţine prin extracţie dinanumite părţi ale plantelor oleaginoase.
Are rol energetic deoarece 1 g de grăsime dezvoltă în organism 9,3 kilocalorii.
Tipuri de ulei
  •  de floarea soarelui
  • de soia
  • de germeni de porumb
  • de măsline
  • de arahide
3. Cereale sunt o sursă de substanţe hrănitoare în care predominant este amidonul.
Conţinut:  glucide  /  săruri minerale   /   proteine (40-50% din totalul proteinelor)   
Clasificare
  • grâu - pentru fabricarea pâinii,a biscuiţilor, a produselor de franzelărie, a biscuiţilor, a produselor de patiserie, a pastelor făinoasei. 
  • porumb  -mălai pentru prepararea mămăligii şi a produselor speciale (pufuleţi şi fulgi)                                           
  • secară    
  • orz
  • orez    
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ALIMENTELE DE ORIGINE ANIMALĂ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I. Carnea şi produsele din carne
    Carnea-
produs alimentar important datorită conţinutului bogat în proteine, grăsimi, vitamine şi substanţe minerale.
     Provenienţă
  • carne de porc;
  • carne de vită;
  • carne de oaie, miel;
  • carne de pasăre;
  • carne de vânat;
  • peşte.          
   Compoziţie:  vitamina B - carnea de porc, icre;  /   vitamina A şi D - ficatu, rinichi;  /   iod şi fosfor - peşte;  /   elemente minerale- inima.           
Produsele din carne
  • mezeluri;
  • cârnaţii;   
  • crenvuştii;
  • preparate (pastramă, muşchi file, etc.).     
 Carnea proaspătă are culoarea de la roz deschis la roşu închis, miros plăcut, caracteristic fiecărei specii, suprafaţa lucioasă şi umedă.
Păstrarea cărnii
- carne refrigerată pastrată în aparatul frigorific de până la 5°C;
- carne congelată  păstrată la - 12 °C.
II. Laptele şi produsele lactate
   Laptele -
este considerat  aliment complet, datorită conţinutului de substanţe nutritive, în special proteine.
Compoziţie: proteine;   /   vitamine;  /   calciu;   /   fosfor.    
Utilizare
  • lapte cu conţinut de grăsimi de: 3%; 2,4%; 2%, 1,8%; 0,1%;
  • produse lactate (iaurt, smântână, unt, brânzeturi, caşcaval, etc);
  • conserve din lapte (lapte pasteurizat, lapte sterilizat, lapte praf, lapte concentrat).
III. Ouăle
Ouăle-
sunt alimente importante datorită valorii nutritive ridicate.
Compoziţie:  
vitamina B 2- albuşul;   /   vitaminele A, D, E- gălbenuşul;   / lipide;  /  glucide;  /   săruri minerale. Clasificare în funcţie de prospeţime
  • ouă foarte proaspete- au maxim 5 zile de la ouare;
  • ouă proaspete;
  • ouă conservate.
Este obligatorie marcarea pe coaja ouălor a datei ouatului.
Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 0-14ºC.

IV. Mierea
Mierea este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup. Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om.
  • După proveniență poate fi:
miere de flori, provenită din prelucrarea nectarului și polenului cules de albine din florile plantelor;
miere de mană, provenită de pe alte părți ale plantei, în afară de flori.
  • După speciile de plante de la care albinele au adunat nectarul:
• miere monofloră, provenită integral din nectarul florilor unei singure specii: salcâm, tei, floarea-soarelui, mentă;
• miere polifloră, provenită din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.

Aspectul, culoarea, consistența, gustul și aroma fac din miere un aliment mult apreciat, atât din punct de vedere al calității nutritive, cât și terapeutice.